Aitame Maritil naeratada

Eelmise aasta lõpus võttis noor naine Marit (nimi muudetud) julguse kokku ja pöördus meie poole palvega saada toetust oma hammaste korda tegemiseks. 

«Sooviksin küsida toetust, et lõpuks enda hambad korda saada. Seoses tervise halvenemisega saan hetkel ainult poole kohaga tööl käia ja seetõttu minu palgast kahjuks hambaraviks raha ei jätku. Tunnen, kuidas katkiste hammaste tõttu suhtuvad inimesed minusse teisiti. Olen teinud elus palju valesid valikuid, kuid olen nendest õppinud ja tean nüüd, mis on õige ja mis on tähtis. Soovin, et oleksin seda varem mõistnud». 

Mariti suurimaks sooviks on see, et julgeks lõpuks inimestega suhelda ja ka naeratada, saaks tagasi tervise ja enesekindluse. Hetkel ei julge ta isegi tänaval kõndides rääkida, sest talle tundub, et kõik vaatavad just teda ja tema hambaid. 

Marit töötab abilisena ühes Eestimaa haiglas ja tegeleb lastega. Lisaks sellele, et oma tervis korda saaks, sooviks ta ka lastele rohkem naeratada, et nende haiglas veedetud aega paremaks muuta ja kurbust leevendada. 

«Kuidas selline olukord on tekkinud, on keeruline lühidalt seletada. Kui vaid isegi sellele õiget vastust teaks. Ilmselt on selle kõige taga olnud eelkõige suur hirm hambaarsti ees. Loomulikult ka kehv hügieen». 

«Lapsena ei saanud sellest aru ja ei pööranud tähelepanu. Kui oli veel võimalus riigi poolt tasuta hambaravi saada, siis seda võimalust ma ei kasutanud. Tagantjärele kahetsen seda kõige enam. Sai käidud küll pisemaid auke parandamas, aga kui olukord hulluks läks, siis enam tagasi ei pöördunud, kuna hirm oli nii suur». 

«Hammastest murdusid algselt väiksed tükid, seejärel murdus juba kõik.. Piinlik on. Väga piinlik. 

Üleval pole ühtegi hammast, ainult juured. All veel mõned on. Kui nüüd mõtlema hakata, siis ma pole viimased 3-4 aastat naernud. Naeratanud küll, kuid mitte naernud. Hammaste puudumise tõttu on jäänud palju tegemata. Ja hammaste kadumisega kadus ka minu enesekindlus.
Olen kannatanud palju ka hambavalu, mis on olnud kohutav. Rohkem ei jõua». 

“Tänaseks olen käinud hambakliinikus, kus leidsin suurepärase arsti, kes võttis kõik mu hirmud. Koostas mulle raviplaani, mis oli suurepärane, kuid selle maksumus võttis esialgu hinge kinni. Teadsin, et summa tuleb suur, kuid numbreid nähes ehmusin, sest see käib mul üle jõu kuna tervise halvenemise tõttu saan tööl käia vaid poole kohaga.
Vaatamata sellele olen üritanud säästa, koguda, rääkinud pereliikmetega. Pereliikmed on enda võimaluste piires ka abistanud, kuid sellest jääb kahjuks väheks. Loodan siiski väga, et minu murele on võimalik lahendus leida».

Igaühel meist võib ette tulla keerulisi hetki, mil me teeme valesid valikuid. Kahjuks on osadel neist tõsised tagajärjed, millest välja tulek võtab aega ja üksi pole see tihti võimalik. Abi küsimine on üks suur julgustükk, mis sellises olukorras saab ette võtta. Ja meie ümber on palju häid inimesi.

Marit soovib kõige soodsamat lahendst oma suu korda tegemiseks – totaalprotees üla- ja alalõuga. 

Puuduolev summa on u 800 eurot. Eeldatav ravimaksumus on 2304€. Enda ja lähedaste toetusega on 500 eurot hambaraviks juba kogutud. Heategevusfond Naeratuse Eest SA on Maritit toetanud teda 1000 euroga. 

Kui soovid toetada Mariti hammaste ravi siis anneta: 

SEB pank EE671010220278754220 Heategevusfond Naeratuse Eest SA  

Swedpank EE702200221071412325 Heategevusfond Naeratuse Eest SA 

LHV EE217700771002430703 Heategevusfond Naeratuse Eest Sihtasutus 

Luminor EE621700017004663106 Heategevusfond Naeratuse Eest SA 

 

Selgitusse kirjuta: annetus Maritile ja isikukood (isikukood, kui soovid 20 % tulumaksu tagasi saada)