Toeta lähisuhtevägivalla all kannatanud naisi!

10.05.2019

Kahjuks ei ole ka meile lähisuhtevägivalla teema võõras ja me ei saa oma valdkonnas sellest mööda vaadata ega rääkimata jätta. Mitmed meie poole pöördunud naised on välja toonud selle, et nad on olnud lähisuhtevägivalla ohvrid. Lisaks enesehinnangu vähenemisele, alandustele ja füüsilistele kannatustele on olnud ka olukordi, kus ei ole lubatud minna arsti juurde, sealhulgas hambaarsti juurde.  Vägivallatseja on arvanud, et terveid hambaid on naisel vaja ainult selleks, et teiste inimestega flirtida ja terve naeratus annab petmiseks paremad võimalused või koguni kahtlustati flirtimist arstiga. Samuti ei ole juletud arsti juurde minna, sest arst näeb, et naise kallal on vägivallatsetud.

On naisi, kellel on minevikus ära lõigatud võimalus töötada ja oma raha teenida, et minna hambaarsti juurde.

Õnneks on enamus meie poole pöördunud naised oma raskest ja kannatusterohkest olukorrast välja saanud, kuid lisaks teistele lahendamist vajavatele probleemidele on hammaste olukord väga halb ja seetõttu püüame koos heade annetajate abiga neid naisi toetada.

Ühe positiivse näitena saame tuua 24-aastase üksikema loo, kes on lubanud seda jagada selle eesmärgiga, et julgustada teisi abi otsima ja abi küsima.

Naine ise kirjutas meile nii:

Olen 24 aastane üksikema. Kasvatan nelja imetoredat last, 2 kuni 6 aastast. Läksin kaks aastat tagasi laste isast lahku, kuna kannatasin koduvägivalla all ja selleks, et pakkuda lastele turvalisemat elukeskkonda, tegin sellise otsuse. See oli väga raske ja keeruline elujärk, kuid kõige õigem otsus üldse.

Elan maakohas, kus töökohti napib ja kahjuks minu praeguse naeratuse puudumise tõttu pole töökoha leidmine nii lihtne. Häbenen ringi liikuda ja inimestega suhelda. Tunnen ennast koledana, kuna olen nii noor, aga hambaid pole. Kahjuks minu rahalise seisu tõttu ei saa ma endale hambaarsti lubada. Järgmisel aastal läheb minu vanim laps 1. klassi, siis oleks tore, kui mu laps ei peaks häbenema enda ema. Eesmärgiks oleks mul saada hambad korda, et saaks jälle naeratada, suhelda inimestega, leida töö, mis pakuks nii mulle, kui ka minu lastele parema elu. Tunnen, et sellega muutub kindlasti meie elu oluliselt ja mu lapsed saaksid näha õnnelikumat ja rahulolevamat ema. See on mu suurim soov.

Oleme endiselt toetamas selle noore naise hammaste ravi. Aitäh kõigile, kes on juba aidanud.

Naise 2018. aasta peamiseks sooviks oli katkiste ja puuduolevate hammaste taastamine, tema unistus küll 100% ei täitunud, kuid suur samm on selles suunas tehtud, hammaste ravi jätkub. Eeldatavalt läheb tema hammaste ravi maksma 8800 eurot. Praeguseks on heategevusfond toetanud teda 1722,27 euroga, hambaraviasutus on teinud soodustust 1067,6 euro eest ja Eesti Haigekassa poolset hambaravihüvitist  on ta saanud 80 eurot, kuid pikk tee on veel minna.

Toetuse saaja on olnud väga koostööaldis, kohusetundlik ja annab pidevalt tagasisidet hammaste ravi olukorrast.

Praeguseks saab ta juba naeratada nii, et ei pea mõtlema selle peale, kas suu on piisavalt kinni, et katkised hambad välja ei paistaks ning toitumine on märksa valutum ja meeldivam.

Kui soovid toetada selle noore naise hammaste ravi ja  terve naeratuse taastamist, siis tee annetus

Heategevusfond Naeratuse Eest SA

SEB: EE671010220278754220

Swed: EE702200221071412325

LHV: EE217700771002430703

Luminor:  EE621700017004663106

Selgitusse kirjuta: naeratusega kooli.

Kui soovid tagasi saada tulumaksu, siis lisa selgitusse ka enda isikukood.