Kas hambaid tuleb pesta enne või pärast hommikusööki?

Inimestel on erinevad teadmised ja harjumused hommikuse hammaste pesu osas. On neid, kes pesevad hambaid enne hommikusööki ja on neid, kes seda teevad peale hommikusööki.

Kuidas aga on õigem toimida ja kas hambaarstidel on selle kohta kindel seisukoht?

Üritasime sellesse veidi selgust tuua kuna arvamusartikleid antud teema kohta on erinevaid. Sooviga leida võimalikult pädevat infot, kasutasime allikate leidmiseks erinevate hambaravifirmade kodulehtedel avaldatud teavet.

Kokkuvõtvalt saab öelda, et soovitused küll varieeruvad, kuid enamuse arvamus näib olevat, et hambaid tuleks pesta enne hommikusööki. Seda võib teha ka peale söömist, kuid siis peaks ootama 30 minutit, et vähendada ohtu harjaga pesemisel hambapindade kahjustamiseks kuna vahetult peale söömist on hambaemail pehmem.

Toome välja viie erineva hambaarsti/hambaravifirma soovitused.

  • Hambaarsti dr Marek Vinki sõnul pole erilist tähtsust sellel, kas hambaid harjata enne või pärast hommikusööki, see on pigem maitseküsimus.

«Ajahetkest ja kvantiteedist olulisemaks tuleb pidada kvaliteeti. Kui inimene ei oska hambaid igemevaost puhtaks harjata või ei kasuta abivahendeid hammaste kontaktpindade puhastamiseks, siis võib väita, et ta ei pese üldse kunagi hambaid, sest puhtaks neid ju ei saada,» rõhutas ta.

Märk sellest, et suuhügieen ei õnnestu, on kergel kokkupuutel veritsema hakkavad igemed. Kui hambakaelal vohab bakterikiht, siis organismi kaitsereaktsioon ehk põletiku tulemusel arenevad väikesed kapillaarid transpordivad igemekoesse bakteritega võitlemiseks antikehasid. Kui hambad on korralikult puhtaks harjatud, siis igemest mehaanilisel puudutamisel verd immitsema ei hakka, kinnitas Vink.

«Teoreetiliselt ei saa tekkida happerünnakut, kui hambaid pesta enne sööki. Praktikas aga bakterivaba keskkonda suus ei ole, sest mikroobiühiskond on oluline osa inimese immuunsüsteemist,» sõnas arst.

Mõnikord soovitatakse tema sõnul hambaid enne sööki harjata põhjusel, et vältida erosiivset abrasiooni ehk happelise toidu poolt pehmeks söövitatud hamba kõvakoe mehaanilist (hambaharjaga) kulutamist. Praktikas kaitseb sellise enesevigastuse eest aga valu kui organismi kaitsereaktsioon.

«Pärast söömist soovitatakse hambaid pesta, et maksimaalset kasu lõigata hambapasta hambaid tugevdavast mineraliseerivast efektist. Ehk mida kauem on hambapasta hammastega kontaktis, seda tugevamaks (raskesti lahustuvamaks) hambad muutuvad. Samal põhjusel ei peaks pärast hammaste pesemist suud veega loputama,» soovitas Vink.

Välja peaks sülitama ainult hambapastavahu – nii jõuab hambapinnale tekkida piisav ladu, kust fluoriidi võtta ajal, mil võideldakse happerünnaku tagajärgedega. (Allikas: Tasub teada, 15.01.2017).

  • Hommikuse hammaste harjamise kohta võiks soovitada järgnevat. Kui peale hommikusööki on võimalik oodata hammaste pesuga vähemalt 30 minutit, siis võiks seda teha pärast hommikusööki. Kui sellist aega ei ole, siis võiks hambaid pesta enne sööki. Peale sööki on hamba email tänu happelisele keskkonnale suus nõrgenenud ning hambaid kohe peale sööki pestes kulutatakse hambaid rohkem kui vaja. (Allikas: Hambaarst.ee 19.09.2013, Triin Kunsing).
  • Hambaid tuleb harjata vähemalt 2 korda päevas, hommikul ja õhtul, 2 minuti vältel. Soovitatav vaheaeg söömise ja hambapesu vahel on u 30 min, kuna söömisel tekib suuõõnes happerünnak, mille tagajärjel hambaid kattev email on vastuvõtlik hambaharja mehaanilisele toimele ning vahetult pärast sööki hambaid pestes saab hambaemail kahjustatud. Kui selline vale harjumus on saanud rutiiniks tuleb sellest koheselt loobuda. Nõrgenenud ja kahjustatud emailiga hambad on vastuvõtlikumad hambaaukude tekkele, samuti võib lisanduda nö tundlike hammaste probleem. (Allikas: Nordic Hambakliinik koduleht Dr. Kristo Ivanov).
  • Hambaid tuleb pesta kaks korda päevas – hommikul ja õhtul enne magama minekut. Toimub see aga enne või pärast hommikusööki, see jäägu pesija enda otsustada. Olulist tähtsust hammaste tervise seisukohalt sel ei ole. Selge on see, et hammast söövitavat happerünnakut ei teki, kui hamba pind on katust puhas (seega ägeda aktiivse kaariese puhul tuleks hambad puhastada ka enne sööki). Hambapasta fluoriidiefekt on aga suurem ja värske tunne suus kui hambaid harjata peale hommikusööki. (Allikas: Hambalaser OÜ koduleht).
  • Hommikune pesu peaks toimuma enne sööki, õhtune – enne magamaminekut. Vahetult pärast söömist ei ole soovitatav hambaid pesta, sest siis on hambaemail pehme ning harjaga pesemine võib kahjustada hambapinda. (Allikas: SA Tallinna Hambapolikliinik koduleht).
  • Õige on hambaid pesta hommikul pärast ärkamist ja enne hommikusööki. Nii eemaldatakse suust öö jooksul kogunenud mikroobid ja uuendatakse hammaste kaitsekihti. Ka pärast sööki on soovitatav loputada suud veega ning hambad võib veel kord kergelt üle harjata. Kahjuks on aga levinud väärarusaamad, et hambaid pestakse alles pärast hommikusööki. Niimoodi nuumatakse öösel suuõõnde tekkinud, kuid seni toiduta olnud mikroobimassi. Tekkinud happerünnak lahustab hambaemaili ning pärast hommikusööki hammaste pesemisega nühitakse hulk sellest pehmeks muutunud kihist maha. Tagajärjeks on kulunud email, vaod hammastel ja kaaries. (Allikas Maxilla Hambakliinik koduleht).