Õigeaegne suuhügieeni parandamine säästab aega ja raha

originaalartikkel: dr. Rebeka Gabor

Sõna ennetama pärineb kreekakeelsest sõnast prophylaxis, mis tähendab varasemat kaitset. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on määratlenud, et esmase ennetuse eesmärk on tagada haiguse, protsessi või probleemi mittetekkimine. Seega tuleb sekkuda enne terviseprobleemi väljakujunemist. Parafraseerides võiks öelda, et ennetamine on võitlemine põhjustega, mitte tagajärgedega. Tuleb tunnistada, et see põhimõte on võimas nurgakivi igas eluvaldkonnas, millega võiks lahendada hulgaliselt inimkonna probleeme. Inimene ei ole aga alati ratsionaalne, mistõttu kulutame tihti oma aega, energiat ja ressursse probleemide leevendamiseks, mitte põhjuste kõrvaldamiseks.

Tulles tagasi tervise juurde, tuleb tunnistada, et riiklike ennetusprogrammide abil võib teoreetiliselt päästa miljoneid. Kas me oleme aga valmis muutma oma mõtteviisi, et jõuda sellise tulemuseni? Kui tihti mõtleme tervisele enne probleemide tekkimist?

Üks suurepärane näide on hambaravi. Inimesed kiruvad teenuste hindasid, kuid miks jõuavad nad hambaravikabinetti alles siis, kui on juba liiga hilja – kui on tekkinud valu. Maailma Terviseorganisatsiooni andmete kohaselt on suuõõnehaigused kümne kõige levinuma mittenakkusliku haiguse hulgas maailmas. Seetõttu on oluline mõista, kuidas suuõõnehaigusi mitte ainult ravida, vaid eelkõige ennetada.

Regulaarne hammaste puhastamine kaks korda päevas fluoriidi sisaldava hambapastaga tagab hea suuõõne tervise. Kaaries on omandatud haigus, milles ei saa süüdistada pärilikkust. Kaariese ehk hambaaugu areng sõltub toidust – suhkrust ja süsivesikutest. Muidugi on väga oluline ka suuhügieen. Hambaid põhjalikult harjates saab vältida kulukaid raviarveid ja tarbetut hirmu arsti ees. Selle asemel, et igal aastal uusi auke parandada, võiks investeerida heasse hambaharja ja -pastasse (fluoriidisisaldus 1000–1500 ppm) ning kasutada hambaniiti. Valida tuleks pehmete harjastega hambahari. Samuti ei tohi unustada, et seda tuleb vahetada iga kolme kuu järel.

Ole tark – vali viis haiguse ennetamiseks, säästes ühtlasi aega ja raha. Võitle põhjustega, mitte tagajärgedega, ja alusta iseendast!